HomeBorstkankerOnderzoekCLUES

CLUES

Het LRCB en de afdeling Radiologie van het LUMC hebben een subsidie ontvangen uit het STW Open Technologieprogramma voor het project CLUES (Clinical Image Quality Assessment). CLUES richt zich op het ontwikkelen van modellen om beeldkwaliteit in relatie tot de klinische taak te beoordelen. Het project beschrijft de ontwikkeling van methoden die gebruik zullen maken van computer modellen van de menselijke waarnemer (model observers) in combinatie met zelf te ontwikkelen antropomorfe fantomen (fantomen die de anatomie van de borst op beeld nabootsen). In dit project zal het LRCB nauw samenwerken met het LUMC, AMC en het Radboudumc.
Resultaten van een ‘proof-of-principle’ studie zijn gepresenteerd op het ECR congres in 2016.(1) Hierin is een studie uitgevoerd, waarbij de relatie tussen de menselijke en de NPWE model observer bestudeerd is met behulp van gesimuleerde opnamen. Daarna is er een observerstudie uitgevoerd met opnamen van een in het project ontwikkeld antropomorf fantoom. De beschrijving van een onderdeel van de methode is geaccepteerd voor presentatie op het SPIE congres in 2017, waarbij een artikel in de conference proceedings zal verschijnen.(2) In de observer studie zijn opnamen gemaakt op twee typen mammografie systemen bij verschillende dosisniveau’s. Een artikel over de observer studie is in voorbereiding.
(1) C Balta, RW Bouwman, RE van Engen, S Schopphoven, I Sechopoulos, N Karssemeijer, MJM Broeders, WJH Veldkamp. Towards a framework to objectively assess clinical image quality in digital mammography. ECR 2016. https://link.springer.com/article/10.1007/s13244-016-0475-8
(2) Balta C, Bouwman RW, Sechopoulos I, Broeders MJ, Karssemeijer N, van Engen RE, Veldkamp WJ. Signal template generation from acquired images for the non-prewhitening model observer with eye-filter. SPIE conference on medical imaging (SPIE, February 2017, Orlando), accepted for publication.