HomeNieuwsLandelijk onderzoek darmkanker

Landelijk onderzoek darmkanker

DEN HAAG – Vanaf 2013 worden mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar via een bevolkingsonderzoek gecontroleerd op darmkanker. Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) kondigt dat aan in de nota gezondheidsbeleid die woensdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. (ANP)

Elk jaar sterven bijna vijfduizend mensen aan darmkanker en komen er twaalfduizend patiënten bij. Door de ziekte in een vroeg stadium op te sporen, stijgen de kansen op overleving. Schippers verwacht dat zo uiteindelijk jaarlijks ongeveer 2400 sterfgevallen kunnen worden voorkomen.
Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker wordt stapsgewijs ingevoerd en er krijgen ongeveer 4,4 miljoen mensen mee te maken. De Gezondheidsraad adviseerde in 2009 om ouderen elke twee jaar standaard te controleren op darmkanker.
Klink
Schippers voorganger Ab Klink voorzag eerder nog dat door een tekort aan artsen en de krappe overheidsfinanciën de screening pas in 2019 zou kunnen zijn ingevoerd. KWF Kankerbestrijding en andere patiëntenorganisaties drongen er op aan om dit bevolkingsonderzoek vooral niet uit te stellen. Zij voorzien dat de kosten op langere termijn juist hoger worden als te veel wordt gekeken naar de kosten die op korte termijn moeten worden gemaakt.

Vragen of meer info?

Voor vragen of meer informatie kunt u vrijblijvend contact opnemen via het algemeen contactformulier.

Neem contact op